Het lichtplan: de onzichtbare invloed van licht op kantoor

30 november 2023 | Nieuws

We zien het vaak bij renovaties en verbouwingen: de verlichting wordt afgedaan met downlighters of ledpanelen in een systeemplafond. Laat staan dat er een lichtplan is. Een plan waarin je stilstaat bij tal van aandachtspunten: van lichtniveaus, positionering van armaturen tot energie-efficiëntie en esthetiek. Maar belangrijker nog: een plan dat stilstaat bij de impact op gezondheid en tevredenheid van werknemers.

Daglicht

Onderzoeken tonen aan dat licht invloed heeft op ons welbevinden. Een lichtplan is wat dat betreft geen luxe maar een essentieel onderdeel van een gezonde werkomgeving. Het gaat verder dan standaardoplossingen. In onze lichtplannen focussen we als eerste op daglicht. Natuurlijk licht heeft positieve effecten op ons bioritme. Het is minder monotoon van aard dan kunstlicht. Daglicht kan natuurlijk ook nadelen hebben. Fel zonlicht bijvoorbeeld is hinderlijk en zorgt voor spiegelingen. Wist je dat werkgevers wettelijk verplicht zijn om te zorgen voor goede verlichting en dat daglicht de voorkeur verdient!

Koel en warm hebben elk een functie

Lichtniveau en kleurtemperatuur vind je ook terug in onze lichtplannen. Zo bepaal je de juiste hoeveelheid licht op een (werk)plek waarbij je rekening houdt met functionele eisen. Een koelere kleur bevordert alertheid en productiviteit en is geschikt voor overdag. Een warme kleur is juist geschikt om te ontspannen. Bijvoorbeeld tijdens de vrijmibo in de kantine of rond de pantry tijdens de lunch.

Slimme lichtsystemen

In elk lichtplan lees je ook over de energie-efficiëntie van de gekozen oplossing. LED-verlichting is populair vanwege de hoge energie-efficiëntie en lange levensduur. Zo verlaag je kosten en ben je duurzaam bezig. Slimme lichtsystemen kunnen daar ook aan bijdragen. Van dimmers en bewegingssensoren – op toiletten een uitkomst – tot programmeerbare verlichting, aan te passen aan de behoeften en tijden van de dag, en zelfs af te stemmen op ons bioritme.

Esthetiek

Het oog wil ook wat in moderne kantooromgevingen. Cruciaal is vaak het design van de verlichting. Van minimalistisch, strakke lijnen en onopvallende armaturen, tot verlichting die integraal onderdeel is van het ontwerp. Het is daarbij de kunst om binnen welke vorm van verlichting dan ook, te voldoen aan alle eerder genoemde aandachtspunten. Gelukkig hebben we bij About Projects de expertise in huis om binnen elk kantoorontwerp een lichtplan te maken dat aan de eisen voldoet.

Fotografie: Qupix (foto 1 en 3) & Sonja Velda (foto 2 en 4)

Bekijk onze projecten

Overleg met één van onze specialisten

Benieuwd wat About Projects voor jouw project kan betekenen? Bel voor een afspraak of telefonisch overleg:

(036) 534 14 77

Loading...

Pin It on Pinterest

Share This